vineri, 4 octombrie 2013

Cascada Vârciorog - rezervaţie peisagistică

Dacă vă aflaţi în zona Arieşeniului, n-ar trebui să rataţi un traseu până la Cascada Vârciorog.
Peisajul e încântător, drumul pe jos relaxant, iar la final vă veţi bucura de impresionanta cădere de apă, de la 15 metri înălţime.


Între Vârtop şi Arieşeni, pe partea dreaptă, chiar la şosea, pe DN75, există un panou ce indică începerea traseului spre acest obiectiv turistic, traseu marcat cu punct galben în cerc alb, pe care-l veţi întâlni din loc în loc, până la cascadă, ca punct de reper.


Aşa am pornit şi noi în drumeţie, pe un traseu lejer de aproape 4 km, până la destinaţie. Nu puteau lipsi nici pozele de pe traseu, căci dacă ai un aparat foto la purtător - trebuie să-l şi folosesti. Peisajul te îndeamnă să-l priveşti şi să-l păstrezi ca amintire pentru perioada ce va urma.
Nu departe de punctul de intrare în traseu, pe partea stângă a drumului forestier, găsim o Pepinieră şi un loc de odihnă pentru excursionişti. O lăsăm în urmă şi continuăm drumul pe lângă câteva căsuţe până să ajungem în pădure.

Din loc în loc, există nişte traverse peste cursul de apă - mici poduleţe formate din buşteni puşi unul lângă altul.
Valea nu e adâncă, dar e suficient să îţi uzi încălţămintea, traversând direct prin aceasta.


Haideţi să vedem ce peisaje ne-au ieşit în cale:


 La apoximativ 65-70% din traseu, am întâlnit o rulotă ce avea plăcinte, racăritoare şi mici suveniruri pentru doritori. Pentru mulţi din turişti era un punct de oprire, de odihnă, fie că plecau înspre cascadă, fie că erau pe drumul de întoarcere.

Din acest punct, traseul urcă puţin, valea formează mici cascade şi dă semne că ne apropiem de punctul terminus: Cascada Vârciorog.

Peisajul sălbatic continuă, din loc în loc ne mai taie calea câte-o văcuţă - mai facem nişte fotografii, căci suntem în mijlocul naturii.


Deodată peisajul se schimbă. Chiar înainte de cascadă, o zonă de grohotişuri şi pietre mari apare, pe care trebuie să o traversăm cu atenţie, nu de alta, dar e exact lângă vale şi drumul nu mai e chiar atat de lin precum a fost înainte.


Într-un final zărim cascada! 


Foto şi text: Romaniatourism.info
August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu