luni, 19 august 2013

Peştera Poarta lui Ionele - Parcul Natural Apuseni


Peştera Poarta lui Ionele este situată în versantul drept al Cheilor Ordâncuşii, la o altitudine de 805 m şi 30 m faţă de nivelul văii, fiind cunoscută de localnici din cele mai vechi timpuri. Primele menţiuni scrise despre această cavitate au apărut în 1857 (J.Vass)
Ca localizare, peştera este amplasată la aproximativ 2,5 km distanţă de localitatea Gârda de Sus, Judeţul Alba.
 
Încă de la intrare veţi descoperi o grotă amenajată ca loc de picnic şi o construcţie din lemn, acoperită cu şindrilă.

Din acest punct mai sunt de urcat niste trepte frumos amenajate, până la intrarea propriu-zisă în peşteră.

  
Pe acest parcurs veţi întâlni  mici cascade într-un cadru natural frumos şi veţi trece peste un podeţ din lemn, aşa cum se vede şi în imaginile captate la faţa locului.

 Iată-ne ajunşi în faţa portalului înalt de 15 metri. De aici nu ne rămâne decât să luam biletul de intrare şi să fim conduşi în interiorul cavităţii de ghidul peşterii.Galeria principală este străbătută de un râu subteran, cu un debit variabil, care uneori seacă în intregime, dar poate atinge şi viituri de peste 1 metru cub pe secundă.

În capătul peşterii se formează un lac temporar, al cărui nivel poate creşte în funcţie de regimul de precipitaţii. Diferenţa de culoare a pereţilor peşterii, indică până la ce nivel a urcat apa.

Etajul superior al peşterii este închis vizitatorilor şi cuprinde un sistem de galerii de mici dimensiuni, care adăpostesc o colonie importantă de lilieci. De fapt, am avut şi noi ocazia să privim de la distanţă micile vietăţi ce-şi au cuiburile în cele mai înalte puncte ale cavităţii. 
Peştera Poarta lui Ionele este încadrată în clasa C de protecţie, ca peşteră de interes local, fiind totodată situată în zona de conservare specială a Parcului Natural Apuseni.
La finalul traseului nu ne rămâne decât să mai aruncăm o privire asupra Cheilor Ordâncuşii, chei ce se înscriu între cele mai înguste  din România.


La 130 metri distanţă de această peşteră se află o altă cavitate şi anume, Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti.

Foto: Romaniatourism.info, august 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu