vineri, 5 iulie 2013

Peştera Urşilor, Bihor - România


Peştera Urşilor se află în Satul Chişcău, Comuna Pietroasa, Judeţul Bihor.

La Chişcău se poate ajunge dinspre Oradea  spre Beiuş sau din direcţia Deva - Ştei, pe DN 76 (E79), până în dreptul platformei industriale din Sudrigiu, de unde drumul continuă pe DJ 763.
Coordonate GPS Peştera Urşilor: N - 46.553709, E - 22.569276


Primul contact cu Peştera Urşilor l-a avut minerul Traian Curta, din satul Chişcău, care în amiaza zilei de 17 septembrie 1975, a avut privilegiul de a fi descoperitorul acestei cavităţi subterane. La prima coborâre a sa în grotă, cu ajutorul unei frânghii, D-l Traian Curta mărturiseşte că s-a împiedicat de un craniu. Avea doar o lanternă la dânsul şi singur fiind acolo jos, a constatat ca e ceva deosebit, unicat, ce merită cercetat şi protejat. Aşa a şi fost, pentru că în peşteră au fost descoperite rămăşiţe ale Ursului de Cavernă (Ursus spelaeus), o specie dispărută.Se spune ca în urmă cu aproximativ 17.000  ani, un cutremur puternic ar fi blocat, probabil, singura intrare in pesteră, iar urşii  din interior, rămaşi captivi, au murit de foame.

 
Inaugurarea oficială a Peşterii Urşilor a avut loc acu 33 ani, pe 14 iulie 1980, când aceasta a fost dată circuitului turistic.
  

Chiar la intrarea în peşteră, pe unul din pereţii cavităţii, există o plăcuţă care reaminteşte vizitatorilor de cel care a descoperit-o, în 1975 şi anume de minerul Traian Curta, din Chişcău.

 
 
Peştera are 3 galerii vizitabile şi o "Rezervaţie Ştiinţifică".
Numai însoţiţi de ghid, turiştii pot să vadă: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviţă şi Galeria Lumânărilor pe parcursul a 850 metri.


Cei ce doresc să capteze imagini sau filme video în interiorul peşterii, pot să o facă contra unei taxe suplimentare faţă de cea de intrare, de 15 lei taxa foto si 25 lei taxa de filmat.
  • Galeria Oaselor este partea din peşteră ce se află la intrare, locul unde au fot găsite o sumedenie de oase ale urşilor de cavernă.
 


  •      Galeria Emil Racoviţă este cea mai mare galerie din partea amenajată a peşterii şi conţine formaţiuni calcaroase spectaculoase, stalactite, stalagmite, coloane, de diverse forme si mărimi ce merită văzute de fiecare, la faţa locului.
          În această galerie, tavanul are grosimea cea mai mare din toată peştera.

  •     În Galeria Lumânărilor din Peştera Urşilor, cea de-a treia şi ultima galerie vizitabilă, pot fi observate formaţiuni calcaroase  cu forme bizare, de la ultimul urs care ar fi încercat să iasă din peşteră, dar a rămas captiv, până la un cap şi gât de lebădă sau nufărul termal. 


Peştera Urşilor este un Unicat European şi merită vizitată, de oricine ajunge în acea zonă.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu