sâmbătă, 6 iulie 2013

Peştera Tăuşoare - una din cele mai mari peşteri din România

Peştera Tăuşoare este o peşteră de mari dimensiuni, din Munţii Rodnei, sub Vârful Başca din Masivul Bârlea. A fost descoperită în 1955 de învăţătorul Leon Bârte, fiind declarată Rezervaţie Ştiinţifică. Nu este o peşteră deschisă turismului, ea aflându-se încă sub observaţia speologilor. 
De altfel, peștera este una de mare dificultate datorită denivelării mari și lungimii galeriilor. Este o peșteră epuizantă, care necesită o bună condiție fizică. După măsurătorile prin telemetria laser efectuate în 2004 de către Federaţia Română de Speologie, Peştera Tăuşoare are o întindere de 20 de kilometri si o diferenţă de nivel de 413 metri. 

 
Intrarea în peșteră se află la altitudinea de 950m şi ascunde câteva minunății. Printre acestea se numără depozitul fosilifer din Sala Oaselor de Urs, mirabilitul din Sala de Mese, dar mai cu seamă, Bilele de Tăușoare ceva unic şi deosebit, în peşteră.

 Nu de multă vreme a fost descoperită şi o cascadă de 15 m în interiorul peşterii ce se află într-o sală mare aflată la peste 4,5 kilometri distanţă de intrarea în pesteră.
 

Urmăriţi şi următorul material video, pentru a vedea si a afla mai multe din/despre această peşteră:

Video Peştera Tăuşoare  


Foto: http://complexulmuzealbn.ro/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu